Bright Access glasvezel voor ondernemers
telefoonbol
bel mij
088 - 045 09 45
e-mailbol
mail mij
verkoop@brightaccess.nl

Hoe verloopt een glasvezelproject?

Vera Korblet
19 augustus 2019

Een glasvezelproject is er doorgaans een van de lange adem. Er gebeurt ontzettend veel achter de schermen voordat eindelijk de schop in de grond kan. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk en hoelang duurt zoiets?

Fase 1: onderzoeken

In de eerste fase wordt onderzocht of een terrein geschikt is voor glasvezel. Is er behoefte aan glasvezel? Zitten er voldoende bedrijven? Is het fysiek mogelijk om hier glasvezel aan te leggen? Is het antwoord op deze vragen ‘ja’, dan gaan we anderen bij het project betrekken. We maken afspraken met de gemeente en we vragen betrouwbare ICT-bedrijven uit de regio om partner te worden. Ook gaan we zelf een kijkje nemen op het terrein om de sfeer te proeven.

Fase 2: voorbereiding

Als we potentie zien in een terrein, dan worden alle voorbereidingen in gang gezet. We zorgen dat het terrein op onze website komt te staan, we vragen vergunningen aan voor het plaatsen van haspels en bouwborden op het terrein en we versturen persberichten. Daarnaast krijgen alle bedrijven op het terrein een brief met informatie over ons project zodat ze allemaal op de hoogte zijn. Hier staat ook in wat de voordelen van glasvezel zijn. Verder richten we infopunten in. Dit is een locatie bij één van onze partners in de buurt waar ondernemers terecht kunnen met al hun vragen over glasvezel en over ons project.

Fase 3: opstart

Fase 3 overlapt enigszins met fase 2. Er wordt namelijk ook al gestart met het plaatsen van straatkasten als PoP-locatie. PoP staat hierbij voor ‘point of presence’. Dit is het centrale punt waar de verbindingen binnenkomen. Om ervoor te zorgen dat deze aansluitingen goed worden verbonden met het bestaande netwerk, regelen we een backhaul (de verbinding tussen de PoP en het bestaande netwerk). Terwijl de zaadjes van het netwerk worden geplant, gaan onze accountmanagers ook aan de slag. Zij doen een belronde om te kijken of de brieven goed zijn aangekomen en of er nog vragen zijn. Ook gaan zij met snoeppotjes langs bij de bedrijven op het terrein, zodat ze al even kunnen kennismaken en het project kunnen toelichten. Vanaf deze fase kiezen ondernemers vaak voor een glasvezelaansluiting van Bright Access.

Fase 4: uitvoering

De laatste (belangrijke) puntjes worden op de i gezet voordat de graafwerkzaamheden kunnen beginnen. Zo wordt de route uitgestippeld waar graafwerkzaamheden gaan plaatsvinden en hier wordt een vergunning voor aangevraagd. Dit doen we op basis van  Als dat allemaal is goedgekeurd, plannen we onze graafploeg in. We versturen graafbrieven naar alle ondernemers die langs het tracé zitten, zodat zij op de hoogte zijn van de geplande werkzaamheden. We plannen een feestelijk moment op het terrein waarbij we vieren dat de schop in de grond gaat en dan start het écht: de werkzaamheden. Afhankelijk van wat mogelijk is, gaan we graven of boren. Vanaf dit moment zijn de meeste bedrijven binnen twee weken aangesloten.

Hoe lang duurt dit allemaal?

Als alles volgens het boekje verloopt, duurt zo’n project minstens zes maanden. Helaas is er bij een glasvezelproject vaak wel iets dat roet in het eten gooit. Zo kan het zijn dat het lastig is om een PoP-locatie te vinden, dat de gemeente het niet eens is met de locaties of het uiterlijk van de straatkasten of dat het lang duurt voordat alle vergunningen binnen zijn. Maar ook kunnen we tegen technische moeilijkheden aanlopen, bijvoorbeeld omdat we onder een kanaal door moeten boren, onder een spoorlijn door of gewoon omdat we niet kúnnen graven of boren omdat er in verband met vorst een breekverbod is. Zo kan een project tot wel 1,5 jaar duren. Er komt dus veel bij kijken, maar gelukkig is glasvezel ontzettend toekomstbestendig en brengt het voordelen met zich mee voor de lange termijn.