Om er achter te komen of 5G het stokje gaat overnemen van glasvezel, is het goed om te weten wat het allebei is. ‘5G’ staat voor de vijfde generatie mobiele telefonie. Het is de opvolger van 4G en is daar ook mee te vergelijken. Het grote verschil tussen de twee is dat 5G een grotere gegevensdoorvoer heeft en minder vertraging. Glasvezel is daarentegen de opvolger van het kopernetwerk waarover internet wordt geleverd. Heel kort door de bocht is glasvezel dus een vaste verbinding, terwijl 5G draadloos is. Met de opkomst van alle draadloze apparaten (die steeds meer onderling communiceren via IoT) is het dus geen rare gedachte dat 5G glasvezel zou kunnen vervangen.
Toch gaan we glasvezel niet zien verdwijnen na de uitrol van 5G. Dit nieuwe netwerk maakt namelijk gebruik van korte signalen die minder ver reiken dan 4G. Voor een goede dekking zijn er dus veel meer zenders nodig. Deze zullen waarschijnlijk aan lantaarnpalen of gebouwen gemonteerd worden. De reden dat glasvezel niet vervangen zal worden door 5G, is dat al deze zenders aangesloten moeten worden op het vaste netwerk. Om er voor te zorgen dat de kwaliteit van 5G gegarandeerd kan worden, moet deze internetverbinding dus ook razendsnel en stabiel zijn. En aangezien er geen andere geschikte alternatieven zijn, komen we uit op glasvezel.
Eigenlijk heeft het geen zin om te wachten met overstappen op snel internet tot 5G er is. Een glasvezelverbinding is nog steeds een goede investering, aangezien dit ook de kans vergroot dat u sneller gebruik kunt maken van 5G. Er is namelijk een landelijke dekking van glasvezel nodig voordat 5G overal haalbaar is, en op dit moment zijn we daar nog niet. De komst van 5G zal dus nog geen storm lopen, maar glasvezel is en blijft een goede oplossing voor uw bedrijf.