Bright Access glasvezel voor ondernemers
telefoonbol
bel mij
088 - 045 09 45
e-mailbol
mail mij
verkoop@brightaccess.nl

Gestuurde boring: zo wordt glasvezel aangelegd

Vera Korblet
22 maart 2019

Glasvezel aanleggen doen we al jaren. We proberen telkens weer om dit proces te optimaliseren: minder geluidsoverlast, minder hinder, minder tijd, en ga zo maar door. Daarom zijn we sinds kort gaan werken met een gestuurde boring. Maar hoe gaat dat in z'n werk?

Een terugblik op graven

Om te laten zien wat nou eigenlijk het verschil is tussen graven en boren, leggen we eerst onze oude werkwijze uit. Voorheen groeven we geulen bij het aanleggen van glasvezel. Dit deden we in de wegberm en de geulen werden dezelfde dag nog dichtgegooid. Wel kon dit voor hinder zorgen, aangezien we regelmatig door opritten moesten graven. We groeven dan eerst de ene helft open en vervolgens de andere helft, zodat panden altijd toegankelijk bleven voor personenauto’s. Over het gehele traject moesten we sleuven graven wat een proces was van enkele weken.

Graafwerkzaamheden glasvezel

Het boorproces

Bij een gestuurde boring ligt dit net wat anders. In plaats van dat we het hele tracé openbreken, gaan we op enkele plaatsen de grond in. We werken dus niet meer aan de oppervlakte, maar ondergronds. Hierdoor hoeft de route niet compleet opengebroken te worden. Het is merkbaar op twee plekken: waar de boor de grond in gaat en waar de boorkop weer naar boven komt. De glasvezel wordt dan onder de straat doorgetrokken. Dit gaat ook nog eens een stuk vlotter dan graven; we zijn nu slechts de helft van de tijd kwijt!

Boorwerkzaamheden glasvezel

Stadskanaal: de eerste boor de grond in

Bij ons project in Stadskanaal hebben we voor het eerst gewerkt met een gestuurde boring. Dit zorgde voor heel wat bekijks op de plekken waar de boor te zien was. Projectleider Daniël Dorrestein was ook tevreden met de gang van zaken: “Met deze innovatieve manier van werken hebben de ondernemers minder overlast en kunnen ze sneller gebruikmaken van alle voordelen van glasvezel.” Na Stadskanaal zullen we de boor ongetwijfeld op meer plekken inzetten.