Bright Access glasvezel voor ondernemers
telefoonbol
bel mij
088 - 045 09 45
e-mailbol
mail mij
verkoop@brightaccess.nl

Waarom werken in de cloud?

Vera Korblet
5 juli 2019

Werken in de cloud is al lang niet meer nieuw. Toch zijn er nog veel mensen die er geen gebruik van maken. In 2018 maakte 54,3% van de werkzame beroepsbevolking gebruik van clouddiensten. Dit is niet heel vreemd, want rondom de cloud bestaan nog veel vragen en misvattingen bij mensen. Dus wat betekent het om in de cloud te werken? En wat zijn de mogelijkheden?

Wat is de cloud?

Bedrijven die werken in de cloud kunnen overal en via elk apparaat bij hun data. Eigenlijk slaan ze veel gegevens dus online op. Denk hierbij aan diensten als Dropbox, Google Drive of OneDrive. Maar ook andere diensten vallen onder cloudgebruik, zoals Google G Suite, Slack (samenwerken) of Exact Online (boekhouden). Deze diensten worden SaaS (Software-as-a-Service) genoemd. Werken in de cloud is dus het gebruikmaken van schaalbare online diensten. Het voordeel hiervan is dat deze diensten (en dus de data) op een externe server staan en dat de gebruiker niet verantwoordelijk is voor het onderhoud. Maakt u gebruik van clouddiensten binnen uw bedrijf, zorg er dan voor dat u een stabiele internetverbinding heeft.

The sky is the limit

Werken in de cloud biedt dus veel verschillende mogelijkheden. Dat brengt voordelen met zich mee. Zo is het mogelijk om thuis te werken of op een andere locatie, kunt u makkelijk opschalen bij groei en heeft u geen onderhoud. De diensten worden vaak automatisch geüpdatet en meestal bieden de diensten ook support. Daarnaast hoeft de data niet meer lokaal opgeslagen worden (zoals vroeger het geval was), maar zit het nu bij een datacenter. Deze datacenters zorgen vaak ook voor back-ups zodat u nooit uw belangrijke gegevens kwijtraakt. Kortom: de sky is the limit als het gaat om werken in de cloud.

Veiligheid voorop

Natuurlijk zijn er ook wat kanttekeningen te plaatsen. Een belangrijke reden waarom veel ondernemers nog niet overgestapt zijn op de cloud is veiligheid. Privacygevoelige klantdata kan natuurlijk niet zomaar overal rondslingeren of toegankelijk zijn. Sinds de komst van de AVG zijn veel clouddiensten hier scherper op geworden, maar het is goed om kritisch te blijven en zelf de regie (deels) in handen te houden. Zo gelden voor buitenlandse clouddiensten meestal buitenlandse wetten en is het lastig om gelijk te halen als er iets verkeerd gaat. U kunt er dus voor kiezen om voor een Nederlandse dienst te gaan of verdiep u in de regelgeving.

Werkt u al in de cloud?

De cloud biedt veel mogelijkheden die uw bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren. Werken in de cloud zorgt voor efficiëntie en meer flexibiliteit. Zolang er goed rekening wordt gehouden met de veiligheid, kan werken in de cloud een goede oplossing zijn voor uw bedrijf. Kiest u ervoor om te werken in de cloud, zorg dan voor een goede en veilige verbinding zodat de diensten zo soepel mogelijk werken.